Rossossa syödyn annoksen innoittamana päätin kokeilla Focaccia nimistä Italialaista leipää. Tähänkin ohje löytyi Kinuskikissalta.
Taikina tehdään edellisenä iltana jääkaappiin kohoamaan - ja yllätyksekseni se todellakin kohosi - olin olettanut, ettei hiivataikina voi kohotoa muualla kuin lämpimässä, mutta toisin kävi. Taikina tulee valmiista suuressa kulhossa koska se todella kohoaa ja paljon.

11 dl durum-vehnäjauhoja
1 rkl merisuolaa
½ pkt hiivaa
5 dl vettä
1 ½ dl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä (itse käytin vettä)

Pinnalle:
oliiviöljyä
karkeaa merisuolaa
1-2 rosmariininoksaa

Annostele suureen kulhoon durum vehnäjauhot ja sekoita joukkoon merisuola.
Sekoita toisessa kulhossa lämpimään veteen hiiva, sekoittele kunnes hiiva on täysin liuonnut.
Tee jauhojen keskelle kuoppa johon kaadat vesi-hiivaseoksen. Vaivaa taikinaa, lisää vuorotellen oliiviöljyä ja vettä/valkoviiniä.
Vaivaa noin viisi minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja laita taikina jääkaappiin yön oli muhimaan.

Seuraavana päivänä:
Laita leivinpaperi syvän uunipellin päälle ja voitele paperi öljyllä. Kaada taikina uunipellin päälle ja taputtele koko pellin kokoiseksi levyksi. Anna kohota liinan alla kaksi tuntia.



Lämmitä uuni 200 asteeseen. Painele taikinaan sormella kuoppia, voitele paistamattoman leivän pinta oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle merisuolaa. Itse laitoin merisuolan suolamyllystä. Ripottele myös pienityt rosmariinin oksat leivän pinnalle. Paista focacciaa uunissa noin 30-35min.

Leikkaa paloiksi ja tarjoile lämpimänä :)

Herkullista on!
Kokeile voidella leivän pinnalla vihreää pestoa!

 

Huom! Itse sekoitin taikinaan tekovaiheessa tuoretta basilikaa silppuna ja hyvin tuntui käyvän :)